אורסוס ארקטוס - דוב חום

אורסוס ארקטוס - דוב חום


פתק 2

סיווג מדעי

מַלְכוּת

:

בעלי חיים

מַעֲרָכָה

:

Chordata

תת-תיל

:

חוליות חוליות

מעמד

:

ממליה

להזמין

:

קרניבורה

סדר משנה

:

קניפורמיה

מִשׁפָּחָה

:

אורסידה

סוג

:

אורסוס

מִין

:

אורסוס ארקטוס

שם נפוץ

: דוב חום או גריזלי

מידע כללי

  • אורך הגוף: מ -1 ל -2.8 מ '
  • גובה בשכמות(1): 90 עד 150 ס"מ (שמגיע ל -2.5 מ 'כשנעמד על רגליו האחוריות)
  • מִשׁקָל: 100 - 600 ק"ג (גברים גדולים מנקבות)
  • אורך חיים, משך חיים: 20-30 שנה בטבע; 50 שנה בשבי
  • בגרות מינית: נקבה 2-3 שנים; זכר 3-4 שנים

HABITAT והפצה גיאוגרפית

המינים אורסוס ארקטוס ידוע באיטליה כדוב חום ובאמריקה שייך למשפחה אורסידה והיא חיה גדולה שמפוזרת למדי באזורים שונים בעולם. אנו מוצאים אותו בצפון אמריקה, אירופה ואסיה בעוד שהוא נכחד כעת בצפון אפריקה.

אין ספק שאוכלוסייתה התכווצה במהלך השנים, אך היא עדיין רחבה דיה כדי לכבוש כיום כ -5,000,000 קמ"ר באזורים הצפון-מערביים של אמריקה, 800,000 קמ"ר באירופה (למעט רוסיה) ובחלק גדול מצפון אסיה. אנו מוצאים את המספר הגדול ביותר המרוכז ברוסיה, אלסקה (ארצות הברית) וקנדה.

באיטליה אנו מוצאים את הדוב החום המרסיקן (אורסוס ארקטוס מרסיקאנוס), בפארק הלאומי אברוצו, מוליז ואומבריה עם אוכלוסייה שהופחתה ליותר מ 30-50 דגימות (הערכה גסה מאוד מכיוון שאין נתונים מדויקים). קהילה קטנה מאוד שלאורסוס ארקטוס הוא נמצא גם בהרי האלפים; למעשה, הודות למדיניות אוכלוסייה מחודשת, הונהג מספר מסוים של דובים חומים מסלובניה לצורך הכנת גרעין מחדש בהרי האלפים המרכזיים.

יונק זה תופס סוג נרחב של בתי גידול מערבות אסיה ועד יערות גשם ממוזגים, ולעתים קרובות חופפים את טווח הגבול שלו עם הדוב הטיבטי (אורסוס טיבטנוס) או עם זה של דוב הקוטב (אורסוס מריטימוס). מדובר בחיה שנמצאת מגובה פני הים עד 5000 מ 'גובה, ותופסת בתי גידול רבים, אפילו שונים מאוד, בהתחשב בעובדה שתזונה מגוונת מאוד. וצפיפותו משתנה בהתאם לכמות המזון: באזורים שיש בהם שפע יש גם 10 דובים חומים לכל 100 קמ"ר עם שיעורי רבייה גבוהים.


פתק 2

אופי, התנהגות וחיים חברתיים

הם חיות בודדות והרגעים היחידים של סוציאליזציה עם בני גילם הם התקופות שאם מבלה עם הצעירים או התקופה הקצרה בה זכר ונקבה מתכנסים כדי להזדווג. רגע נוסף של דו קיום הוא כאשר דובים שונים מתכנסים יחדיו מקום בו יש אוכל בשפע (למשל זמן הציד אחר סלמון שעולה בנהרות כדי להטיל את ביציהם). כאשר נוצרות בריתות אלה, תמיד נקבעת היררכיה שבה בדרך כלל יהיה זכר דומיננטי שיכפה את סמכותו בכוח.

בקרב היונקים הללו המין האגרסיבי ביותר הוא בהחלט הנקבה כשיש גורים.

הם בעלי חיים הנעים בעיקר בשעות הבוקר ובערב גם אם אין לראות בזה כלל קבוע. הם מבלים את שארית היום במנוחה בשקעים קטנים באדמה שחפרו.

דובים חומים נחשבים לבעלי חיים אינטליגנטים במיוחד וסקרנים מאוד ובעלי חוש כיוון מצוין המאפשר להם לנסוע קילומטרים רבים מבלי ללכת לאיבוד. הם מסוגלים לעבור מרחקים עצומים בחיפוש אחר מזון, למשל בתקופה בה הסלמון עולה במעלה הנהרות או כשהפרי מתחיל להבשיל.

הם בעלי חיים שמתרדמים במהלך העונה הרעה שבדרך כלל חופפת לחודשים אוקטובר עד פברואר (אבל הרבה תלוי באזור). באזורים הדרומיים, ולכן עם טמפרטורות מתונות יותר, תקופת המצב של ההירדמות מצטמצמת במידה ניכרת. תרדמת שינה היא תקופה של שינה עמוקה ללא הפרעה במהלכה הדוב מוריד את טמפרטורת הגוף בכמה מעלות. כדי לעבור תקופה זו, נחפרות מחילות באדמה ויוצרות מיטה עם עלים יבשים. ניתן להשתמש במחילות אלו מספר שנים רצופות.

מאפיינים פיזיים

הדוב החום הוא אחד הטורפים הארציים הגדולים ביותר, שמשקלו אפילו יותר מ- 700 ק"ג (דגימות במשקל 780 ק"ג נמצאו באלסקה).

הם בעלי חיים המאופיינים בגוף מכוסה בפרווה כהה צפופה, בצבע שמשתנה בין חום לשמנת לשחור. בהרים הסלעיים ישנם מספר רב של אנשים המאופיינים בשיער לבנבן ארוך ועבה מאוד על הגב המעניק לו מראה אפרורי (ומכאן שמו שלגריזלי "גרוס").

הם בעלי חיים שיש להם כוח רב והם זריזים מאוד: הם יכולים להתחרות עם סוס במרוץ או להרוג פרה ברגל אחת או לגרור איילים מתים במעלה טיפוס תלול בלי שום בעיות.

לדובי בוני יש חוש ריח מעולה והם יכולים לשמוע טרף גם במרחק של שלושה קילומטרים משם. ראייה ושמיעה אינם מפותחים במיוחד. הם שחיינים ומטפסים מיומנים (אפילו בעצים).

תִקשׁוֹרֶת

זהו יונק שמתקשר בעיקר באמצעות קוליות וריחות.

לעתים קרובות בעת ציד, הדוב משמיע קולות שונים או שריטות או משפשף את עצמו על קליפת עץ כדי לסמן את שטחו.

אין ספק שאוכלוסייתה התכווצה במהלך השנים, אך היא עדיין רחבה דיה כדי לכבוש כיום כ -5,000,000 קמ"ר באזורים הצפון-מערביים של אמריקה, 800,000 קמ"ר באירופה (למעט רוסיה) ובחלק גדול מצפון אסיה. אנו מוצאים את המספר הגדול ביותר המרוכז ברוסיה, אלסקה (ארצות הברית) וקנדה.

הרגלי אכילה

הדיאטה מאוד מגוונת והם יכולים להיחשב לבעלי חיים אוכלי כל.

סוג המזון משתנה בהתאם לעונה ולכן לזמינות וגם למיקומו הגיאוגרפי. זהו בעל חיים הניזון מצמחים רבים כמו פרי, שורשים, פקעות, נורות במיוחד בתקופת הקיץ; חרקים, זחלים, חוליות חוליות קטנות כגון סנאים, ארנבות, מרמוטות בכל עונות השנה.

דובים חומים החיים בהרי הרוקי הם טורפים יותר, וניזונים בעיקר מאיילים ויונקי הרים אחרים. הם גם ניזונים מדגים ולא מבזים את הנבלות.

רבייה וצמיחה של הקטנים

בין החודשים מאי ליולי, כאשר הדוב החום הנקבי נכנס לחום, נוצר באופן זמני לצורך זיווג. החלחול נמשך בממוצע בין 10 ל -30 יום עד לנקבה לזיווג.

המוזרות היא שהביצית המופרית משתילה את עצמה ברחם רק כחמישה חודשים לאחר ההזדווגות, בדרך כלל בחודש נובמבר המתאים לתקופה בה היא תרדמה. לאחר מכן מתרחשת הריון שנמשך כחודשיים שלאחריהם נולדים הגורים (ולכן מתרחש בין ינואר למרץ, כאשר הנקבה במצב תרדמת). בפועל, תקופת ההיריון הכוללת, מהפריה ועד לידת הצעירים, היא 180-260 יום.

נקבה יולדת בדרך כלל 2-3 גורים (יכולים להגיע עד 5) שהם קטנים מאוד בלידה, חסרי שיער ועיוורים ומשקלם כ- 350-650 גרם. הם גדלים מהר מאוד, הודות לחלב אמם (הם יונקים), עד כדי כך שבגיל שלושה חודשים הם כבר שוקלים 15 ק"ג ואילו בשישה חודשים 25 ק"ג. הם מתחילים לאכול מזון מוצק בגיל חמישה חודשים אם כי ימשיכו להניק עד גיל 18-30 חודשים.

הדובים החומים הקטנים ישארו אצל אמם עד שהם מגיעים לגיל 3-4. לאחר מכן הם נרדפים על ידי אמם הרחק משטחה. ברגע שהצעירים נעלמים הנקבה נכנסת לחלחל ומתחילה שוב במחזור. אורח חיים זה אומר שלנקבה יכול להיות גורים בממוצע כל 3-4 שנים.

הזכרים אינם משתתפים ישירות בגידול הצאצאים אלא בעקיפין לשמור על שטח הנקבה מזכרים אחרים ולכן מסכנות אפשריות לצעירים ומתחרים למאכל.

טרף

לדוב החום הבוגר אין אויבים טבעיים, למעט האיש שאיתו הוא מתנגש, בהיותו חיה אוכלי-כל, לעתים קרובות הוא מתקרב לפאתי המרכזים העירוניים בחיפוש אחר מזון ולכן נהרג באופן ביודעין או שלא מרצונו למשל על ידי מכוניות.

תינוקות יכולים להיהרג בקלות על ידי אריות הרים וזאבים.

מצב האוכלוסייה

הדוב החום מסווג ברשימה האדומה של IUNC בקרב בעלי חיים בסיכון נמוך להכחדה דאגה פחותה (LC): למעשה העריכו כי אוכלוסייתה איננה בסכנת הכחדה כרגע, בהיותה רחבה למדי. ישנן אוכלוסיות מבודדות קטנות רבות אשר מסתכנות בהיעלמות, אך להיפך, באזורים רבים, בזכות תוכניות הגנה נאותות, הן מתרחבות.

אוכלוסיית העולם נאמדת בכ- 200,000 דגימות מתוכן כמחצית נוכחות ברוסיה ואילו השאר נמצא בארצות הברית 33,000, קנדה 25,000, אירופה (למעט רוסיה) 14,000 ומספר רב של אוכלוסיות מבודדות קטנות במיוחד באזורי הדרום.

היבט שיש להדגיש הוא כי במדינות רבות, בהן לא מיושמות תוכניות הגנה והגנה על אוכלוסיות נאותות, במיוחד במדינות המזרח, מדובר בבעלי חיים שניצוד בשל כיס המרה ורגליה. יתר על כן, אותה עיור שמקדם, מבטל או משביר את בתי הגידול הטבעיים שלהם, ומחלק את האוכלוסייה עם השלכות חמורות על הרבייה. למרבה הצער, יש גם לציין שיש עדיין מדינות שמאפשרות לצוד ספורט טהור של בעל חיים זה: רוסיה, יפן, קנדה, אלסקה, כמה מדינות בצפון מזרח אירופה.

כיום במדינות רבות זהו זן מוגן וגם בינלאומית הם בעלי חיים המוגנים על ידי ה- CITES (אמנה לסחר בינלאומי במינים בסכנת הכחדה של חיות בר ופלורה) ורשומים בנספח I או בנספח II (תלוי במדינה).

יש להדגיש כי למרות שמדינות רבות מאמצות תכניות הגנה ומקצות שטחים מוגנים מיוחדים לקרניבור גדול זה, אלה אינן מספיקות בכדי לתמוך באוכלוסייה בת קיימא.

חשיבות חברתית, כלכלית וכלכלית באקוסיסטם

זהו חיה חשובה במערכת האקולוגית מכיוון שהוא, בהיותו משתמש גדול בפירות, תורם לפיזור הזרעים וגם משום שהוא מסייע בשליטה על אוכלוסיות מיני חרקים שונים.

סַקרָנוּת'

הדוב החום המרסיקן נפוץ באיטליה, אורסוס ארקטוס מרסיקאנוס, תת-מין החי במרכז האפנינים, באזור שבין אומבריה למוליזה. פעם הוא היה נפוץ בכל אזורי האפנין, היום הוא נדחק לאזורי הפארק הלאומי אברוצו, אומבריה והמוליזה. אף על פי שהוא כבר מין מוגן במשך שנים רבות, הציד הציד ממשיך באוכלוסייה המצטמצמת כעת ל-30-50 דגימות (ההערכה אינה מדויקת מכיוון שאין נתונים מהימנים במיוחד).

נשמע שנפלט

כדי לשמוע את הרעשים שמוציאה חיה זו, עבור למאמר: הצלילים שמשמיע הדוב החום.

הערה

  1. קמל: אזור הגוף של ארבע המרובעים בין הקצה העליון של הצוואר לגב ומעל הכתפיים, בפועל האזור הגבוה ביותר בגוף (לא כולל הראש);
  2. צילום מקורי באדיבות ארה"ב שירות דגים וחיות בר.

וִידֵאוֹ: משחקי דובים